preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Bjelovar

OSNOVNE INFORMACIJE O STRANICI PRIRODOSLOVLJE

Ova stranica je namijenjena učenicima i njihovim roditeljima s ciljem informiranja o aktualnostima i aktivnostima iz predmeta prirode, biologije, kemije i fizike i popularizacije prirodne skupine predmeta. 


vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

Autor: Klaudija Aušperger, 25. 11. 2020. 11:12

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine u cijelom svijetu 14. studenoga na rođendan sir Fredericha Bantinga koji je zajedno s Charlesom Bestom 1922. otkrio inzulin.  

Prema podatcima HZJZ iz 4. mjeseca 2020. u Hrvatskoj je u 2019. godini 315298 ljudi obolilo od dijabetesa. Prema podatcima CroDiab registra broj novooboljelih raste, kod gotovo 60% pacijenata nije dijagnosticirana bolest, a dijabetes je 4 uzrok smrtnosti. Obilježavanjem toga dana skreće se pozornost na problematiku šećerne bolesti, senzibiliziaciju u društvu jer već danas može oboliti netko nama blizak i usvajaju se zdrave navike poticanjem zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

Naša, Prva osnovna škola Bjelovar, ove školske godine je započela obilježavanje anonimnom anketom učenika od 5.-8. razreda.

Anketu je ukupno ispunilo 146 učenika koji su pokazali visok stupanja znanja o šećernoj bolesti:

- 98,6% ispitanika je ispravno odgovorilo da je dijabetes drugi naziv za šećernu bolest

- 89 % ispitanika je odgovorilo da je dijabetes metabolički poremećaj u kojem je oslabljena ili smanjena funkcija gušterače

- 74,7% ispitanika je odgovorilo da se dijabetes ne može izliječiti

- 86,3% ispitanika je odgovorilo da je glukoza glavni izvor energije u tijelu

- 86,3% ispitanika je odgovorilo da je inzulin hormon gušterače koji pomaže da šećer iz krvi uđe u stanice

95,2% ispitanika je odgovorilo da su pojačano mokrenje, pojačana glad i žeđ karakteristični simptomi dijabetesa

- 97,9% ispitanika je odgovorilo da dijabetes nemaju samo stari ljudi

Učenički video uradak o životu naše učenice s dijabetesom i aktivnostima koje dijabetičari provode prije svakog obroka dostupan je na sljedećoj poveznici https://bit.ly/2KIrhZ3.

Na satovima prirode, biologije i kemije učenici su prateći odgojno-obrazovne ishode za navedene predmete i međupredmetne teme razgovarali o zdravom tanjuru prehrane, o dovoljnom unosu tekućine pri čemu se prvenstveno misli na unos vode, o svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti i dovoljno sna. Te, možda za nekoga prejednostavne stvari, čine veliki iskorak za dobrobit našeg zdravlja. Zato se često kaže da je mudrost baš u tim jednostavnim stvarima oko nas.

Učiteljice: Maja Puc i Klaudija Aušperger

 [više]

eTwinning projekt „Pokusi su nova fora“

Autor: Klaudija Aušperger, 26. 10. 2020. 08:47

Ove školske godine učenici 4.b razreda I. osnovne škole Bjelovar i njihova razredna učiteljica Jasenka Aušperger će sudjelovati u eTwinning projektu „Pokusi su nova fora“ pod vodstvom učiteljica Maje Puc i Klaudije Aušperger. Cilj projekta je upoznavanje učenika sa STEM područjem samostalnim izvođenjem manjih pokusa i njihovom primjenom u životnom okruženju. 

Aktivnostima u projektu učenike ćemo poticati na proučavanje, eksperimentiranje, istraživanje, traženje uzročno – posljedićnih veza, postavljanje pitanja i samostalno traganje za odgovorima (Zašto?). Izvodeći eksperimente na različitim mjestima, u različito vrijeme i s različitim materijalima učenici će učiti na zanimljiv način i razvijati prirodoznanstvenu pismenost. Suradničkim učenjem učenici će se upoznavati sa zakonitostima prirode u okolišu koji ih okružuje odnosno svakodnevnom životu te kako mogu vlastitim angažmanom doći do rješenja problema. Projekt „Pokusi su nova fora“ obuhvaća pokuse iz šest područja: Pokusi u školi, Pokusi u kuhinji, Pokusi u prirodi, Svemir – nebo iznad nas, Fizika oko nas, Pokusi s bojama, a učenici su zajedničkim snagama odabrali područje koje žele istraživati.

Prvi pokus je bio iz područja „Pokusi u školi“ koji je realiziran na satu Prirode i društva, a pratio je obrazovne ishode predmeta Priroda i društvo 4. razreda, vezane uz svojstva zraka i kisika. Učenici su na primjeru gorenja svijeće pod čašom uoćavali promjene, pisali opažanja i na kraju donijeli zaključak: „Kisik je dio zraka. To je plin, bez boje, mirisa i okusa. Kisik podržava gorenje.“

Samostalno izvođenje pokusa učenike je potaknulo na mnogobrojna pitanja, a osmijeh na njihovim licima je govorio više od tisuću riječi.

 Klaudija Aušperger

Maja Puc

 [više]

Rezultati projekta "Skupljajmo zajedno stare baterije"

Autor: Klaudija Aušperger, 1. 7. 2020. 10:40

Prva osnovna škola je uspješno sudjelovala u projektu „Skupljajmo zajedno stare baterije“ koji je organizirala tvrtka FRIŠ d.o.o. iz Križevaca.

Ciljevi projekta bili su:

- poticati svijest učenika o potrebi pravilnog zbrinjavanja starih baterija

- skrenuti pozornost učenicima na važnost odvajanja opasnog otpada od ostalog otpada koji nastaje u našim kućanstvima

- uočiti direktnu povezanost čovjeka i prirode te razumjeti uzročno-posljedične veze ljudskog nemara prema prirodi te mogućim posljedicama zagađenja površinskih i podzemnih zaliha vode

- poticati razvoj svijesti o potrebi očuvanja kvalitete prirodnog okoliša

- potaknuti ekološku osviještenost učenika i roditelja

- poticati ekološko djelovanje u obiteljskom domu i školi te razvijati poduzetnički duh

 

Projekt je bio zamišljen kao natjecanje između razrednih odjela u količini sakupljenih starih baterija. Svakog prvog u mjesecu, učiteljice Maja Puc i Klaudija Aušperger, su obišle razredne odjele i prebrojale sakupljenu količinu baterija. Akcija je tijekom mjeseca travnja bila prekinuta zbog pandemije virusom COVID 19. Do tada smo ukupno sakupili 214 kg baterija što iznosi 0,3 kg po učeniku naše škole, a 3 najuspješnija razreda su:

1.mjesto: 3. b razred i njihova učiteljica Jasenka Aušperger (sakupili su 4602 baterije)

2. mjesto: 2. b razred i njihova učiteljica Mirjana Matenda (sakupili su 2108 baterija)

3. mjesto: 6. a razred i njihov učitelj Saša Ćurčić (sakupili su 784 baterije)

Za svaki sakupljeni kilogram otpadnih baterija, tvrtka FRIŠ nas je nagradila donacijom od 4kn/kg.  Pobjednike naše škole, učenike 3.b razreda, ćemo nagraditi sladoledom. Ostatak financijskih sredstava ćemo potrošiti, kako je i planirano, u dobrotvorne svrhe kupnjom hrane za životinje koje se nalaze u azilu na području Bjelovara.

Prema objavljenim informacijama na mrežnim stranicama, pobjednici projekta na razini cijele Hrvatske su:

1.mjesto: Osnovna škola Vladimir Nazor iz Pisarovine – sakupili su 4,87 kg baterija po učeniku

2. mjesto: Područna škola Rakitovec – sakupili su 3,62 kg baterija po učeniku

3. mjesto: Područna škola Pojatno – sakupili su 2,19 kg baterija po učeniku.

Čestitamo svima na sudjelovanju i uloženom trudu jer je ukupno zbrinuto 6 tona baterija na adekvatan način!

Projekt se planira nastaviti i iduće školske godine. Nadamo se da ćemo tada biti još uspješniji jer razvijanjem ekoloških navika ostavljamo našu planetu zdravu idućim naraštajima, štitimo okoliš i naše zdravlje.

Maja Puc

Klaudija Aušperger

 [više]

Djevojčice u STEM-u

Autor: Maja Puc, 11. 3. 2020. 19:56

Povodom Međunarodnog dana žena u I. OŠ Bjelovar je 9. ožujka 2020. održano natjecanje u okviru projekta “Djevojčice u STEM-u”. Radi se o projektu Prve Osnovne škole Ogulin, a natjecanje je zamišljeno kao ekipno online natjecanje učenica sedmih i osmih razreda iz čitave Hrvatske u poznavanju gradiva i rješavanju zadataka iz područja biologije, fizike, kemije i matematike. Cilj natjecanja je popularizacija navedenih predmeta kod učenica sedmih i osmih razreda, ali i razvijanje kod učenica kompetencije 21. stoljeća kao što su suradnja, kritičko mišljenje, kreativnost i komunikacija.

U natjecanju su sudjelovale dvije ekipe iz naše škole, ukupno 8 učenica sedmih i osmih razreda (Nina Vicić, Paola Dukić, Ana Abramović, Lucija Barišić, Marijeta Nemet, Nika Rumenjak, Anamarija Kadoić, Julija Šarić) pod mentorstvom učiteljica Klaudije Aušperger, Maje Puc, Ivane Banjeglav i učitelja Tomislava Potaka. Bez obzira na rezultate natjecanja učenice su uživala u timskom radu i razmjenjivanju ideja i mišljenja unutar tima.   

 [više]

Briga o pticama zimi

Autor: Maja Puc, 17. 2. 2020. 19:52

Pticama koje zimi ne sele u toplije krajeve (ptice stanarice) zimsko razdoblje je iznimno teško zbog nedostatka hrane. I ove su se godine učenici naše škole pobrinuli da ptice stanarice u okolišu naše škole lakše prežive zimu i nedostatak hrane. Učenici šestih i osmih razreda, članovi grupe Ljubitelji prirode, napravili su hranilice za ptice od otpadnog materijala, napunili ih sjemenkama i smjesom sjemenki i masti te ih postavili na prozore učionice kemije i biologije te na stabla oko škole.

S veseljem učenici svakodnevno promatraju sjenice i vrapce kako obilaze hranilice i goste se hranom koju su za njih pripremili. A s dolaskom proljeća one će njih počastiti svojim pjevom. 

 [više]

Svjetski dan šećerne bolesti – 14.11.

Autor: Maja Puc, 19. 11. 2019. 11:04

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti prošli tjedan smo odradili različite edukativne aktivnosti vezane uz tu bolest u našoj školi. Obzirom na sve veći broj oboljelih od dijabetesa tip 1., edukativne aktivnosti su bile usmjerene prema osvješćivanju učenika o pojmovima koji su usko vezani uz dijabetes, zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Dio te populacije prisutan je i u našoj školi pa je potrebno raditi na senzibilizaciji učenika s oboljelima kao i njihovo prihvaćanje u društvu kao ravnopravnima i jednakima. Praksa je pokazala kako se bojimo onoga što ne znamo, a nažalost to neznanje može jednog dijabetičara stajati života.  Ponavljanje naučenog „slatkoj učenici“ odnosno dijabetičarki daje podršku u svakodnevnoj borbi s obrocima, mjerenjima šećera, davanju inzulina i vježbanju, a njezinim učiteljima i roditeljima sigurnost.

Učenici osmih razreda, članovi grupe „Ljubitelji prirode“ su održali kratki obrazovni igrokaz o samoj bolesti - metaboličkom poremećaju organizma učenicima sedmih i osmih razreda te ih uputili o zdravom načinu života kao obliku prevencije bolesti u starijoj životnoj dobi odnosno dijabetesu tip 2. Ove školske godine naglasak je bio na doručku kao zdravom obroku za početak dana i očuvanju zdravlja.

Učenike je u holu dočekala izložba. Izložba je sadržavala prehrambene proizvode koje učenici najčešće konzumiraju u školi sa izvaganom količinom šećera koju ti proizvodi sadržavaju i plakate s osnovnim pojmovima vezanim uz dijabetes. Članovi „Ljubitelji prirode“ pod vodstvom učiteljica Maje Puc i Klaudije Aušperger izvagali su količinu šećera koja se nalazi u tim prehrambenim proizvodima kako bi im ukazali na razliku između zdravog obroka u obliku npr. voća i nezdravog u obliku npr. smokija. Cilj izložbe je skretanje pozornosti učenika na zdravu prehranu i tzv. “tanjur zdrave prehrane“ koji nam savjetuje koliki omjer ugljikohidrata, bjelančevina, masti i vode trebamo svakodnevno unositi u naš organizam.

  

Također smo ih poticali na redovitu tjelovježbu jer je u društvu sve veći broj mladih osoba koje zbog i najblažih zdravstvenih poteškoća odustaju od vježbanja umjesto da ju prilagode sebi i svojim potrebama.   

Učiteljice Maja Puc i Klaudija Aušperger

 [više]

„Zasadi drvo, ne budi panj!“

Autor: Maja Puc, 28. 10. 2019. 20:26

U sklopu građanske inicijative „Dani kolektivne sadnje drveća“ naša je škola sudjelovala u akciji pod nazivom “Zasadi drvo, ne budi panj” te su u petak 25. listopada učenici područnih škola Nove Plavnice, Klokočevac, Tomaš i Ciglena i učenici 2.a, 2.b, 2.c i 3.b sa svojim učiteljicama i učiteljem zasadili stabla u prostoru oko svoje škole. 

        

 

        

Učenici 2.a i članovi grupe Ljubitelji prirode su zajedno sa svojim učiteljicama ovim povodom zasadili stabla zelenog javora u Hebrangovoj ulici.

Građanska inicijativa "Dani kolektivne sadnje drveća" pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Kolektivna sadnja drveća je održana u cijeloj Hrvatskoj od 25. do 27. listopada. 

 [više]

Skupljajmo zajedno stare baterije

Autor: Maja Puc, 18. 10. 2019. 11:12

Naša škola je prijavljena za projekt „Skupljajmo zajedno stare baterije“ koji organizira tvrtka FRIŠ d.o.o. iz Križevaca.

Ciljevi projekta su:

- poticati svijest učenika o potrebi pravilnog zbrinjavanja starih baterija

- skrenuti pozornost učenicima na važnost odvajanja opasnog otpada od ostalog otpada koji nastaje u našim kućanstvima

- uočiti direktnu povezanost čovjeka i prirode te razumjeti uzročno-posljedične veze ljudskog nemara prema prirodi te mogućim posljedicama zagađenja površinskih i podzemnih zaliha vode

- poticati razvoj svijesti o potrebi očuvanja kvalitete prirodnog okoliša

- potaknuti ekološku osviještenost učenika i roditelja

- poticati ekološko djelovanje u obiteljskom domu i školi te razvijati poduzetnički duh

 

Projekt je zamišljen kao natjecanje između razrednih odjela u količini sakupljenih starih baterija. Svakog prvog u mjesecu, učiteljice Klaudija Aušperger i Maja Puc, će obići sve razredne odjele i prebrojati sakupljenu količinu baterija te ju upisati u tablicu koja će biti javno dostupna svima, a baterije odložiti u spremnik. Za svaki sakupljeni kilogram otpadnih baterija, tvrtka FRIŠ će nas nagraditi donacijom od 4kn/kg na kraju školske godine. Dobivenu donaciju planiramo dati u dobrotvorne svrhe. Također će 3 najbolja razredna odjela biti nagrađena priznanjima i malim propagandnim poklonima tvrtke poput olovke, ravnala, bilježnice i sl. s likom Friška.

U tijeku je podjela edukativnih materijala u obliku letaka i plakata FRIŠkove učilice te gostovanje učenika članova Ljubitelja prirode na satovima razrednika koji će učenike educirati o projektu.

 

Želimo svima sretno prikupljanje baterija!

Klaudija Aušperger

Maja Puc

 

 [više]

Projekt DRVOKOD

Autor: Maja Puc, 18. 6. 2019. 22:11

Učenici sedmih razreda, polaznici dodatne nastave iz Biologije su tijekom svibnja i lipnja uz vodstvo učiteljica Maje Puc i Anamarije Lipak sudjelovali u projektu „Drvokod“. Cilj projekta je označavanje vrste drveća i grmlja QR kodovima kako bi učenici i svi zainteresirani na jednom mjestu uz pomoć mobitela mogli doći do podataka koji su karakteristični za pojedino drvo. Uz našu školu u ovaj je projekt uključeno još 13 škola Bjelovarsko-bilogorske županije.

Idejni autori projekta „Drvokod“ su učitelji Bernarda Musović i Branko Raičković iz IV. osnovne škole Bjelovar u suradnji s izdavačkom kućom Profil-Klett uz čiju pomoć smo i realizirali ovaj projekt u našoj školi.

Aktivnosti projekta su provedene kroz terensku nastavu na području školskog dvorišta gdje se nalaze svi primjerci drveća i grmlja koje su učenici upoznali i fotografirali te učioničku nastavu gdje su uz pomoć fotografija određivali i objašnjavali znanstveno nazivlje biljnih vrsta, elektronički obilježili svako drvo te sudjelovali u uređivanju web stranice na kojoj se nalaze svi podatci vezani za pet određenih vrsta drveća i grmlja našeg školskog dvorišta (https://bjelovar1.drvokod.eu/).

Važnost ovoga projekta je stjecanje i proširivanje znanja o biljnom svijetu, razvijanje interesa prema praktičnom radu putem korištenja i primjena suvremenih tehnologija i što je najvažnije, učiniti nastavu zanimljivijom.

Projekt ćemo nastaviti i u sljedećoj školskoj godini te uključiti još više zainteresiranih učenika.

 [više]

Dan i noć na PMF-u

Autor: Maja Puc, 8. 4. 2019. 21:01

I ove su godine, u petak 5. travnja, učenici naše škole u sklopu terenske nastave posjetili znanstveno-popularnu manifestaciju Dan i noć na PMF. Ovogodišnja tema manifestacije je bila periodičnost kojoj su bile posvećene brojne radionice i predavanja.

Ove godine obilježava se 150. obljetnica postojanja modernog periodnog sustava elemenata pa su i neke radionice na Kemijskom odsjeku bile posvećene Dmitriju Ivanoviču Mendeljejevu i periodnom sustavu elemenata. Prolaskom kroz zgradu Kemijskog odsjeka učenici su sudjelovali u mnogim demonstracijskim pokusima i radionicama – upoznali su kemijske reakcije neophodne za utvrđivanje identiteta (otisak krvi, analiza DNA), prošetali kroz aleju kemijskih elemenata, naučili nešto o biokemiji u vešmašini i kako napraviti voćnu bateriju.

               

Na odsjeku Fizike učenici su se „poigrali“ elektricitetom, upoznali filmsku fiziku i naučili ponešto o fizikalnoj pozadini glazbe.

               

I na Biološkom odsjeku su se učenici upoznali s periodičnošću – kako i zašto životinje hiberniraju, kakav je naš srčani ritam, zašto moramo spavati te kako se događa ljubav i koliko dugo traje. Zavirili su u mikroskopske „gradove“ dijatomeja na leđima kornjača i upoznali se s raznolikošću kukaca, vodozemaca, gmazova i sisavaca. Prepuni novih spoznaja i prekrasnih utisaka, učenici su ponijeli kući i svoju biljku mesožderku.

Unaprijed se veselimo i nestrpljivo iščekujemo sljedeći posjet PMF-u.

Učitelji: Klaudija Aušperger, Tamara Debač, Tomislav Potak, Jonatan Car i Maja Puc.

 

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

 

e-Dnevnik za nastavnike

    e-Dnevnik za učenike

 

 

 


 

 

 

eTwinning

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
I. osnovna škola Bjelovar / Željka Sabola br.14, HR-43000 Bjelovar / www.os-prva-bj.skole.hr / prva.bj@os-prva-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju